Hur går det till när man köper skidor i butiken (eller på nätet)? 

Vi på Cykel & Skid-Experten plockar ut utförsåknings skidor åt dig som åker försiktig men också för dig som är avancerad åkare.

Vi har ett stort urval av olika skidor när det gäller märken och har många par skidor av varje modell, vilket innebär att vi kan hitta rätt skidor just för dig.

Vad behöver vi veta om dig?

1. Vikt och längd

Vi behöver veta din rätta vikt och längd för att kunna välja ut rätt skidor med rätt spann för dig. Självklart kan du gå upp och ner i vikt men vi måste veta din vanliga vikt.

2. Stil av åkning

Pistskidor – för dig som åker på fina  och preparerade backar
Allmountainskidor – för dig som vill ha en skida som passar till hela berget och som funkar både på pist och utanför preparerad backe. All-mountain skidor delas ofta på pist allmountain med midjan 75-90 mm och Off-pist allmountain skidor med midjan 80-100 mm.
Offpist/Friåkningsskidor – för dig som vill åka på ospårad terräng ofta i lös snö som är minst 70 cm djup och från toppen av berget eller i skogen
Twintipskidor – för dig som är lekfull och tycker om att hoppa, raila och landa baklänges med andra ord parkskidor. 
Topptur och turskidor
– för dig som vill gå  upp till toppen av berget och kombinera med friåkning ner eller bara gå i naturen utanför preparerade backar, jaga, njuta i naturen och samtidigt motionera i ett vinterlandskap. För denna disciplin krävs speciella bindningar och pjäxor samt stighudar för att kuna fästa på snön medan du går. Förutom det krävs mycket annat såsom lavinutrustning, ryggsäck, matt och dricka, ryggskydd, första hjälpen, mm.

3. Nivå

Vi brukar dela in våra nivåer i fyra grupper.

Nybörjare – Här har vi dig som precis ska komma igång med skidåkningen och har därför inte en så god teknik. Här är det viktigt att skidans spann inte blir för hårt, och att det är lätt att få greppet.

Medelåkare  – Detta är du som åker en del skidor och uppskattar en skida som ger bra glid men som inte kräver för mycket teknik för att få fäste på.

Medelgod – Här är du som älskar att åka skidor, och gärna snabbt. Du har god teknik och som åker alla backar. Här brukar man välja lite bättre utrustning för att ge sig själv de bästa förutsättningarna

Avancerad – Det är bara det bästa, snabbaste och lättaste som är bra nog för denna åkare. Du har planerat upp vintern utifrån olika tävlingar och kan inte nöja dig med något annat än det absolut bästa. Tekniken är riktigt bra och du vill ha en skida som ger absolut bäst grepp.

Köper du skidor på nätet då ser man kategori där produkten/skidan befinner sig, skidans egenskaper, klassen och teknologi under varje produkts beskrivning och då är det bara fundering vilken längd ska man köpa.

Här förklara vi snabb och enkel vilket längd på skidan väljer man.
För pistskidor i regel 15 cm kortare än åkarens kroppslängd vilket betyder att skidan når området mellan hakan och näsan.
När det gäller barn och helt nybörjare då väljer man ännu kortare, 15-25 cm för att lättare ploga (åka med bromsning).
För andra kategorier väljer man sin kroppslängd eller 5 cm kortare.

För fler frågor angående skidutrustning, ring oss eller kom in i butiken eller mejla oss så svarar vi gärna på dina frågor.