Börja det nya året med att köpa en cykel. I åtta steg hjälper vi dig fram till ditt bästa cykelköp.

1. Vad är du för en cyklist?

Vilken typ av cykling kommer du att ägna dig åt? På en mountainbike går det att cykla på asfalt, men det går inte att använda en landsvägscykel i skogen. Med andra ord handlar det om antingen cykling på väg eller cykling i skog – med något undantag.

2. Hur stor cykel ska du ha?

En seriös cykelförsäljare hjälper dig att hitta rätt cykelstorlek utifrån cykelform och rätt sittställning.
Då man i stort sitter i samma position under längre tid på en landsvägscykel så är också sittställningen viktigare än på en mountainbike där du rör på dig betydligt mer och där din kropp sällan befinner sig i en och samma position särskilt länge.

3. Hur bra cykel behöver du?

Ett mer relevant sätt att kategorisera cyklar än utifrån pris, är en sortering efter nivå på komponenter och rammaterial. När det gäller rammaterial finns det med få undantag bara aluminium och kolfiber att välja mellan. Generellt kan man säga att cyklar med aluminiumramar är billigare än cyklar med kolfiberramar, men självklart finns det undantag även här.

4. Hur mycket är du villig att betala?

Bestäm hur mycket pengar du vill lägga på en cykel. Tänk på att det oftast blir lite dyrare än vad man tänkt sig. När du tittar på cyklar ta reda på vilka tillbehör som ingår i priset då det inte alltid är självklart vad som ingår. För att cykla behövs det också skor, hjälm, flaskställ, pump, m.m. Räkna med att du kanske vill köpa till något du inte tänkt köpa från början, men ändå gör det tillslut.

5. Vem vill du handla av?

I en cykelbutik handlar du av en försäljare som kan guida dig till ett bra val och dessutom kan serva cykeln när det behövs. Köper du en cykel på nätet har du inte den personliga kontakten, det är också en av anledningarna till att cyklar ofta är billigare på nätet. Tidigare var priset den enda anledningen att handla på nätet, men nu har många näthandlare ett väldigt konkurrenskraftigt sortiment. Att handla på nätet kräver lite mer förkunskaper då du inte får samma hjälp som om du handlar hos en fysisk person.

6. Vad får man för pengarna?

När man väl skaffat sig en grundkunskap om vad för sorts cykel man vill ha och kommit fram till summan man är villig att betala så är det rätt svårt att hitta något riktigt dåligt. Däremot är det ganska stora skillnader på hur mycket man får för pengarna. Jämför olika cyklar. En liten indikation på hur förhållandet mellan pris och kvalitet/prestanda ser ut i cykelbranschen ser du i grafen ovan.

7. Handla i rättan tid!

Vissa cykelmodeller säljer slut. Självklart är det de cyklar som alla vill ha som säljer slut först. På hösten och vintern kan du ofta köpa årsmodeller och storlekar som inte sålt slut. Cykelbutikerna kommer att ha som mest att göra från de första riktigt fina vårdagarna. Shoppa innan våren är på språng eller vänta till höstens rea. Det är också under lågsäsongen som cykelförsäljaren har tid att hjälpa dig lite extra.

8. Ut och cykla! Mycket!

En ny och fin cykel och alla rätta grejerna innebär det inte att cyklingen kommer gå som en dans. Oftast få man ont i rumpan, nacken, kramp i benen och upplever trötthet. Allt eftersom du vänjer kroppen så kommer det att bli bättre. Även cykelproffsen blir lite ömma i början på säsongen. Rätt vad det är kommer du att susa fram, km efter km och längta till nästa cykelupplevelse.

Navväxlade standardcyklar

Cyklistens längd Hjuldimension Ramhöjd
90–120 cm 16″ 10″ (25.5 cm)
110–140 cm 20″ 14.5″ (37 cm)
130–160 cm 24″ 18″ (45.5 cm)
150–170 cm 26″ 20″ (51 cm)
160–180 cm 28″ (damer) 21.5″ (54.5 cm)
170–190 cm 28″ (herrar) 23″ (58.5 cm)
Over 190 cm 28″ 24″ (61 cm)

Kedjeväxlade

Cyklistens längd Hjuldimension Ramhöjd
118–140 cm 20″ 14,5″
135–160 cm 24″ 18″ (45,5 cm)
155–185 cm 26″-27.5″ 20″ (51 cm)
165–195 cm 29″ 22″ (55 cm)

Storlekstabell MERIDA cyklar

tryck på länken att öppna

Storlekstabell NISHIKI cyklar